Ring bezet met een cabochon geslepen saffier met chatoyantie. Bij een specifieke licht inval is een ster met 6 stralen zichtbaar.
Saffieren zijn sinds de oudheid een van de meest gewaardeerde edelstenen. Door de eeuwen heen zijn er veel krachten aan toegeschreven. Tijdens de middeleeuwen werd aangenomen dat saffier negatieve gedachten onderdrukte en genezende krachten bezat.
Saffier werd ook beschouwd als een symbool van waarheid en standvastigheid, en in de 12e eeuw prezen de bisschop van Rennes en paus Innocentius III het blauw van de saffier als symbool van de hemelse macht en de heilige maagd, en begon het gebruik ervan in kerkelijke ringen en andere kerkelijke juwelen als symbolisch voor de pauselijke titel en het zegel van mysteriën. De ring was persoonlijk eigendom van de bisschop en ging mee het graf in. Dit verklaart dat dit type ring in meerdere museale collecties als 'bodemvondst' te vinden is.
De in deze ring gezette natuurlijke saffier vertoont ‘chatoyantie’; Bij een specifieke lichtinval is een ster met 6 stralen zichtbaar; een extra hemels symbool. Dit asterisme wordt veroorzaakt door kruisende naaldachtige rutielinsluitsels die het hexagonale kristalstelsel van saffier (korund) volgen. Deze saffier komt van Sri Lanka, dat nog Ceylon genoemd werd ten tijde van de grote ontdekkingsreiziger, auteur en koopman Marco Polo, die het eiland in 1292 als de ‘Juwelendoos van de Indische Oceaan’ beschreef.
De ring heeft een grote herenmaat, en werd wellicht aan de duim of wijsvinger gedragen, of misschien over een handschoen. Dit type ring was populair van de 13e tot in de 15e eeuw.
De ring zou volgens een eerdere omschrijving een stukje been bevatten. Dit is onjuist. Wat hier als driedimensionale witte band te zien is, is een boorgat van een kraal die van twee zijden werd ingeboord. Het gebeurde dat tijdens deze bewerking zo’n kraal brak en dat de gebroken saffier als twee cabochons werd gebruikt. Saffier was immers een kostbare, zeldzame steen. Een fraai voorbeeld van middeleeuws hergebruik.
De saffier kan op een folie gezet zijn, waardoor de blauwe kleur versterkt is op de plekken waar de steen de folie raakt. Het boorgat is hierdoor meer zichtbaar.